Состојки:
* За тесто:
- 250 г сало
- 150 г шеќер
- 2 пакетчиња ванилин шеќер
- 1 пакетче прашок за пециво
- 500 г брашно
- малце цимет
- малце мелени бадеми
* За фил:
- џем од кајсии или крем
* Глазура
- 100 г чоколадо за готвење
- 80 мл млеко
- 2 лажички масло
* За тркалање:
- кокос, ореви или мелени бисквити
Подготовка:
Измешајте ги убаво сите состојки за тестото. Измесете кратко со рака додека не се соединат убаво. Со помош на лажичка, формирајте ги колачите. Може и со прсти. Готовите половинки се ставаат на плех обложен со хартија за печење. Рерната се загрева на 120С и се пече околу 60 минути. Колачите треба да останат бели. Од оваа доза се добива од прилика 2 плеха. Откако ќе се олади првата доза, се филува со крем или џем.
Измешајте ги убаво сите состојки за тестото. Измесете кратко со рака додека не се соединат убаво. Со помош на лажичка, формирајте ги колачите. Може и со прсти. Готовите половинки се ставаат на плех обложен со хартија за печење. Рерната се загрева на 120С и се пече околу 60 минути. Колачите треба да останат бели. Од оваа доза се добива од прилика 2 плеха. Откако ќе се олади првата доза, се филува со крем или џем.
Глазурата се припремува вака:
- на пареа или во вода која врие, ставете сад во кој сте го ставиле чоколадото. Откако ќе почни да се топи, се додава млекото и на крај маслото. Треба да се добие густа сјајна течност. Секој желад половина се макнува во чоколадото и дома се прпелка во кокос или мелени бисквити или ореви.
Comments
Post a Comment